My Data - Mérőrendszer

MyData integrálható mérőrendszer a D4S-ben

Ipar 4.0 szabványú adatgyűjtő berendezés a D4S felhő alapú rendszerhez

 

D4S My Data egy olyan gyorsan és egyszerűen telepíthető, integrálható Ipar 4.0 szabványú mérőrendszer, amely a D4S on-line, felhő alapú ERP (Enterprise Resource Planning: Vállalatirányítási Rendszer) rendszerben rögzíti, tárolja és jeleníti meg a begyűjtött adatokat, így azok azonnal láthatóak a távoli felhasználók számára is. Moduláris felépítésének köszönhetően a kifejlesztett eszköz képes szinte bármilyen környezeti vagy gépek által küldött adat feldolgozására, illetve programból érkező input esetén vezérlésre is.
A D4S My Data rendszer jellemzően az ipari termelésben a termelési adatokat és a termelő gépek adatait gyűjti. Lehetőség van továbbá kezelő által bevitt információkra is. A D4S My Data egy komplett, jól skálázható rendszer, ami könnyen implementálható az ipar bármely területére. Gyűjtheti például a palackozó üzemben a termelt palackok darabszámát és az ahhoz felhasznált alapanyagokat, a termelési időt, valamint a gépek állapotát. Ezekből az adatokból, könnyen és automatikusan nyerhető információ a gyártási folyamatról és a gépek hatékonyságáról, a termelés gazdaságosságáról. Az adatok kielemzése után átfogó kép alakul ki az egyes gyártó sori hatékonyságról, selejt képződésről, a gépsor időbeli kihasználtságáról. A gyűjtő rendszer által rögzített adatokat az üzem területén is meg lehet jeleníteni, javítva ezzel a kezelők beavatkozásainak a reakció idejét.

A felhasználók akár egy mobil eszköz segítségével is azonnal átláthatnak minden olyan információt, amely a mérőrendszer által került továbbításra a D4S ERP szoftverbe, amennyiben megfelelő jogosultsági szinttel rendelkeznek. Az adatok elérhetőek bárhonnan, nincs szükség zárt rendszerű csatlakozásra.


Az elmúlt évtizedekben az egyre növekvő kihívásokat jelentő nemzetközi vállalati környezetben a korszerű Vállalatirányítási (ERP) Rendszerek fejlődését számos tényező befolyásolta. Az ERP rendszerek- mint a D4S- lehetővé teszik a legújabb technológiai újítások bevezetését és egyben használatát, például az Internet, a videokonferenciák és az elektronikus kereskedelem mellett az úgynevezett felhő alapú alkalmazásokét. A felhő alapú informatikai rendszerek bevezetése hatékony megoldást jelenthet szinte bármely szervezet számára. A technológia másik komoly előnye a jelenlegi ipari adatgyűjtési megoldásokkal (D4S My Data) szemben, a hardveres összetételében és az arra telepített szoftveres megoldások (D4S ERP) kezelési és programozási beállításaiban rejlik. A hardver egyik alapkomponense (Raspberry Pi, Ardunio, Banana PI), amely az elmúlt évek során ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. Ezek a költséghatékony, megbízható, bankkártya méretű számítógépek az irányítástechnika területén is felveszik a versenyt az ipari mérőrendszerekkel, adatkoncentrátorokkal.

A D4S My Data alapvetően univerzális, ezért felhasználását, programozhatóságát tekintve alkalmazható az alábbi területek bármelyikén:.

tömeggyártás (nagy mennyiségű, viszonylag egyszerűbb termékek gyártása)

sorozatgyártás (kisebb mennyiségű, mint a tömeggyártás, de mégis nagy mennyiségben és választékban készülő termékek sokasága)

egyedi gyártás (speciális rendelési igényekre történő gyártás)


Jellege alapján ez lehet akár szabványosított (többnyire egynemű tömegterméket előállító termelés) vagy összetett (több részből álló terméket gyártó folyamat) gyártási folyamat is. Ilyen formán része lehet a könnyű vagy nehézipar, de az élelmiszeripari felhasználásnak is. Az adatgyűjtés minden ipari szektorban akár gyáranként, de gyáron belül termelő üzemenként más és más lehet. Ebből kifolyólag a rendszert gyorsan, költséghatékonyan, rugalmasan testre szabható, minden igénynek megfelelően. RUGALMASSÁG: A rendszer moduláris felépítésű, előre elkészített egységekből állítható össze ezért könnyen és gyorsan alkalmazható bármely ipari szektorban. Ezen tulajdonság miatt nagyobb fokú költséghatékonysággal alakítható ki, mint más rendszerek..

BIZTONSÁG: A rendszer LINUX alapú operációs rendszerrel készül, stabil, biztonságos működést biztosítva. SKÁLÁZHATÓ: Bármennyi adat gyűjtésére képes, kialakítástól függően. A mérőrendszer egység része a legtöbb iparban használt jelet képes fogadni. FELHŐ ALAPÚ: A rendszer jogosultságtól függően a Felhasználók számára bárhol a világban elérhető interneten keresztül. ÁLTALÁNOSAN ELTEJEDT TECHNOLÓGIÁK ALKALMAZÁSA: A rendszerben normál programozási nyelvek kerülnek alkalmazásra, segítve ezzel alkalmazásának könnyű megtanulását. OLCSÓ, MEGBÍZHATÓ HARDVER: A gyűjtő egység költséghatékony és innovatív bélyeg számítógép technológiát használ. Felhasználó előnyei:.

Ügyviteli rendszer integráció (D4S ERP) 

Gyors, költséghatékony telepítés 

Új ipari folyamatok megismerése 


Ágazati előnyök:

Termelési hatékonyság növekedés 

Költségcsökkentés 

Energia megtakarítás 

Könnyebb, egyszerűbb karbantartás, hosszabb termelőeszköz élettartam 

Nemzetgazdasági szinten:

Környezeti terhelés csökkentése, az energia megtakarítás révénPÁLYÁZAT ADATAI

Projekt szerződésszáma: 2018-1.1.1-MKI-2018-00120
Projekt címe: Ipar 4.0 szabványú adatgyűjtő berendezés prototípus fejlesztése felhő alapú rendszerekhez
Kedvezményezett: SILICON DREAMS Számítástechnikai, Informatikai és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság,
Projekt szerződött támogatási összege (Ft): 64 636 300
Projekt szerződött összköltsége (Ft): 93 052 300
A szakmai beszámolóval érintett mérföldkő kezdete és vége: 2018.12.03. - 2021.07.31.

projekt adatok-d4s-mydata

A projekt eredménye egy olyan gyorsan és egyszerűen telepíthető, integrálható Ipar 4.0 szabványú adatgyűjtő prototípus, a D4S MyData kifejlesztése, amely online felhő alapú ERP (Enterprise Resource Planning: Vállalatirányítási Rendszer) rendszerben rögzíti, tárolja és megjeleníti a begyűjtött adatokat, így azok azonnal láthatóak lesznek a távoli felhasználók számára is. Moduláris felépítésének köszönhetően a kifejlesztett eszköz képes szinte bármilyen környezeti vagy gépek által küldött adat feldolgozására, illetve programból érkező input esetén vezérlésre is. A kifejlesztett eszköz kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások igényeire lett tervezve, de megállja a helyét nagyobb vállalatok menedzsmentjében is, így jól használható szinte bármely iparágban. Az adatgyűjtő egyik legnagyobb előnye, hogy könnyedén optimalizálható a jelenleg elérhető vállalatirányítási rendszerekre, így a tömeg-, a sorozat- és az egyedi gyártás területén is jól funkcionál.


A projekt zárórendezvénye egy szakmai workshop volt, amelynek a kecskeméti Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont adott otthont.

Várjuk megkeresésedet!