Az adótörvény módosítás jelentős változást hozott az adatszolgáltatási kötelezettségben, a belföldi összesítő jelentésben, illetve a számlázásban is.

A D4S ERP rendszer lépést tart az új NAV törvénnyel!

2020.07.20.

2020. július 1-től változások a számla adatszolgáltatásban és számlázásban.

2020. július 1-től két lépésben bővül a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség: 2020. július 1-jétől az értékhatár kerül eltörlésre, 2021. január 1-jétől pedig a számlákat befogadók tekintetében bővül az adatszolgáltatási kötelezettség.

2020. július 1-től minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki. Így adatot kell szolgáltatni többek között:

  • az egyenes áfás számlákról összeghatártól függetlenül,
  • az alanyi, tárgyi adómentes számlákról,
  • és a belföldi fordított áfás számlákról is.

Viszont nem kell még adatot szolgáltatni a nem adóalanyoknak (pl.: magányszemélyeknek), illetve a külföldi adóalany részére belföldi teljesítési helyű ügyletekről (pl. Közösségen belüli mentes értékesítés, termékexport) kiállított számlákról.


A kibővült adatszolgáltatási kötelezettséget azokra a számlákra kell először alkalmazni, melyek kibocsátása 2020. július 1-jén történik vagy azt követi. (Tehát a számlakibocsátás időpontja számít, nem a teljesítésé.)


Számlázó program esetében változatlan, hogy az adatszolgáltatásnak a számla kiállításakor azonnal, emberi beavatkozás nélkül, automatikusan kell megtörténnie. Ezért az alkalmazott számlázóprogram ezirányú fejlesztését még időben meg kell tenni. A szükséges fejlesztésekkel kapcsolatban szeretnénk megjegyezni, hogy szintén július 1-től lesz kötelező az új, 2.0-ás fájlstruktúra alkalmazása (Online Számla rendszerbe feltöltendő új XSD-séma).


Az adatszolgáltatás tartalmával kapcsolatban fontos változás, hogy 2020. július 1-jét követően a végszámla-előlegszámla viszonylatában, a végszámla tekintetében kizárólag a különbözetről kell adatot szolgáltatni.


Az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésével egyidejűleg 2020. július 1-től a számlabefogadónak az áfa bevallás M lapján adatszolgáltatási kötelezettsége áll fenn minden olyan számlával kapcsolatban, ami alapján az adóalany áfa levonást gyakorol.

Tekintve, hogy a fordított áfás számlák esetében is gyakorol az adóalany áfa levonást, ezért nem volt egyértelmű, hogy a jogalkotó az M lap adatszolgáltatásába ezeket a számlákat is be kívánja-e vonni, vagy csak a 100 ezer Ft-os értékhatárt kívánja eltörölni. A NAV-val folytatott szóbeli egyeztetéseink alapján, ez utóbbi értelmezés a helyes, azaz a törvénymódosítás csak a 100 ezer Ft-os értékhatárt kívánja eltörölni. Így 2020. július 1-től az M lapon az összes bejövő, belföldi adóalany által kiállított, áthárított áfát tartalmazó (azaz egyenes áfás) számlát kell jelenteni, amennyiben a számlák kapcsán adólevonási jogot gyakorol az adózó. A jelentésnek tartalmaznia kell

  • a terméket értékesítő, szolgáltatást nyújtó adóalany adószámát,
  • a számla sorszámát,
  • a számlán feltüntetett adóalapot és áthárított áfa összegét és
  • a számla teljesítési időpontját.

Számos újítást tartalmaz még az új törvény, amelyekről az alábbi linken olvashatsz:

Forrás: https://www.grantthornton.hu/hirlevel/20200605adatszolgaltatas 


Van jó hírünk is! A DREAM4SYS ERP rendszerben található számlázó program teljes mértékben eleget tesz az új törvényi előírásoknak!