Mindent megtudhatsz a sarzsszámok használatáról!

Sarszszám jelentése

2024.02.08.

Mit kell tudnod a sarzsról?


A sarzs egy olyan fogalom, amellyel azonos tulajdonságokkal, jellemzőkkel és eredettel rendelkező termékeket jelölünk. A sarzsszám rendszer általában egy betűkből és számokból álló kód, amely információt hordoz a gyártás időpontjáról, helyszínéről, gyártósorról és egyéb releváns adatokról. Ezen számsor alapján könnyedén meg lehet különböztetni egy terméket a másik, majdnem ugyanolyan terméktől. A pontos formátum változhat az iparágaktól és a gyártóktól függően.


A sarzsszámot a termék csomagolásán helyezik el, így a fogyasztók és a szakemberek könnyen azonosíthatják és hivatkozhatnak rá. A sarzs fogalma leginkább a gyártási és raktározási folyamatokban használatos, de más területeken is előfordulhat. Ez a szám lehetővé teszi a gyártott/forgalmazott termékek nyomon követését a gyártástól/bevételezéstől kezdve a fogyasztóig.



Milyen előnyei lehetnek a sarzsok használatának?


Nyomon követhetőség

A sarzsszám segítségével nyomon követhető a termék eredete, gyártási dátuma, összetétele és egyéb fontos információi. Ez a nyomon követhetőség fontos a minőségellenőrzés, a visszahívások és a termékbiztonság szempontjából.


Minőségellenőrzés

A gyártási folyamat minden egyes lépésében a sarzsszám segítségével nyomon követhetők a termékek, így a minőségellenőrzés is hatékonyabban végezhető el. Általa könnyebb azonosítani és elkülöníteni a hibás termékeket. Ez segít a gyártóknak a minőségi problémák gyorsabb megoldásában és a hulladék csökkentésében.


Raktározás

A sarzsszám alapján a raktárban átláthatóbban tárolhatók és rendszerezhetők a termékek. Ez hatékonyabbá teszi a raktározási és logisztikai folyamatokat. Az átláthatóbb rendszerezésnek köszönhetően pedig a dolgozók is hamarabb megtalálják a termékeket, amiket keresnek, így az ügyfeleket hamarabb tudják kiszolgálni.



Rengeteg iparágban jelen vannak a sarzsok, felelnek többet között a minőségbiztosításért, nyomonkövethetőségért és a jogszabályi megfelelőségekért.


Lejárati dátum

A sarzsszám alapján könnyebben nyomon követhető a termékek lejárati dátuma. Ez segít a gyártóknak és a kereskedőknek a termékek időben történő eladásában és a selejt minimalizálásában.


Jogszabályi megfelelés

Számos iparágban, különösen az élelmiszer- és gyógyszeriparban, jogszabályi követelmény a termékek sarzsszámmal való jelölése, amelynek célja a fogyasztók védelme.



A sarzsok használatakor figyelembe kell venni, hogy a számsornak mindig teljesen egyedinek kell lennie ahhoz, hogy a termékek megfelelően nyomon követhetők legyenek. Fontos az is, hogy a sarzsok megfelelően dokumentálva legyenek. Mindenki, aki sarzsokkal dolgozik, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a jelentőségükkel és ennek megfelelően kezelje őket.



Mely iparágakban használják leginkább a sarzsokat?


Gyógyszeripar

A gyógyszerek sarzsszámozása elengedhetetlen a betegek biztonsága és a gyógyszerek hatékonyságának garantálása érdekében. Segíti a hamisítványok kiszűrését és a visszahívások kezelését. A gyógyszerek gyártásakor a sarzsszámot a gyógyszer eredetének, összetételének és lejárati dátumának nyomon követésére használják.


Élelmiszeripar

Az élelmiszerek gyártásakor a sarzsszámot a nyersanyagok eredetének, a gyártási folyamatnak és a lejárati dátumnak a nyomon követésére használják.


Vegyipar

A vegyi anyagok gyártásakor a sarzsszámot a nyersanyagok eredetének, a gyártási folyamatnak és a veszélyességi osztálynak a nyomon követésére használják.


Elektronikaipar

Az elektronikai alkatrészek gyártásakor a sarzsszámot az alkatrészek eredetének, gyártási dátumának és minőségének a nyomon követésére használják.


A sarzsok használata fontos része a logisztikának, raktárkezelésnek és a gyártásnak.


Ezeken felül is rengeteg más iparágban használhatók a sarzszámok, hiszen bármilyen termékek esetében szükséges lehet, hogy egyedi számsorokkal különböztessék meg őket egymástól és ezek segítségével egyszerűbben beazonosíthatóvá váljanak.



Sarzsok használata vállalatirányítási rendszerben


Mivel a sarzsokat a logisztikában, a raktározásban és a gyártási folyamatok során alkalmazzák leginkább, így rendkívül fontos, hogy az ilyen iparágakat támogató vállalatirányítási rendszerekben is lehessen őket alkalmazni. Természetesen ez alól a D4S vállalatirányítási rendszer sem kivétel.

Rendszerünkben ki tudsz alakítani sarzs csoportokat, ahova raktárba történő bevételezéssel tudod gyáriszám/sorozatszám alapján besorolni a termékeidet, majd szállítólevéllel történő kiadás esetében innen tudod kiválasztani, hogy melyik sarzsszámú termékeket szeretnéd kiadni. Lehetőség van a lejárati dátumok kezelésére is, hiszen a csoportoknak tudsz megadni lejáratot is, így minimalizálható a selejt. Ezeken felül pedig gyártás során keletkezett termékeknek is tudsz gyáriszámot megadni, melyek segítségével nyomon tudod követni a termék útját.


Óriási segítség ez a vállalkozásoknak, hiszen sokkal egyszerűbb így a termékek nyilvántartása, elkerülhető a készlethalmozás és a selejtek száma is csökkenthető, nem utolsó sorban pedig a minőségbiztonsági előírásoknak is könnyebben meg tudnak felelni a sarzsok használatával.


A sarzsszám egy kritikus eszköz a termékminőség és -biztonság biztosításában, valamint a visszakövethetőség és a jogszabályi megfelelés elősegítésében számos iparágban. A hatékony használata javítja a vállalatok és fogyasztók bizalmát, elősegíti a gyors reagálást a problémákra, és hozzájárul a termékek általános minőségének fenntartásához.


Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy a rendszer bevezetése és fenntartása kihívásokkal járhat, mint például az adatkezelés és -tárolás szükségessége, a gyártási folyamatokba való integrálás, és a fogyasztók tájékoztatása. Ezenfelül a globális ellátási láncok összetettsége további nehézségeket okozhat a sarzsszámok egységes kezelésében.


Amennyiben Te is szeretnél egy olyan vállalatirányítási rendszert bevezetni céged életébe, mely a működésed legtöbb területét kiszolgálja, csökkenti az adminisztrációra fordított időt és még a sarzsok kezelésében is tud segíteni, akkor ne keress tovább, a D4S Neked való!


Keress minket elérhetőségeinken ingyenes demo rendszer hozzáférésért és ingyenes bemutatóért, hogy jobban megismerhesd a rendszert!