fad-forditott-afa

Minden, amit a fordított áfáról tudnod kell

2024.04.29.

A fordított adózás vagy FAD fontos része a vállalkozások mindennapi életében, jó, ha az ember tisztában van vele mit is jelent pontosan, hogyan kell alkalmazni. Ennek megismertetésében segítünk az alábbi cikkünkben.


Mi a fordított áfa (FAD)?

A fordított áfa, más néven fordított adózás (FAD) egy speciális áfa-kezelési forma, melynek lényege, hogy az áfa megfizetésére nem az eladó, hanem a vevő kötelezett. Ez a rendszer eltér a hagyományos áfa-kezeléstől, ahol az eladó számítja fel és fizeti be az áfát az adóhatóságnak. E mechanizmus bevezetésének célja többek között, hogy csökkentse a jogosulatlan áfa-visszaigénylések előfordulását, különösen azokban az ágazatokban, ahol magas az adókijátszás kockázata.



Segítünk, hogy könnyedén eligazodj az áfák útvesztőjében!


Ebben a rendszerben a számlán nem szerepel áfa, tehát az sem igényelhető vissza. Ez a fajta számlázás különösen az eladók számára jelent előnyt, mivel az áfa hiánya miatt nem kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy a vevő még nem rendezte a számla összegét, de az eladónak már kötelező lenne az áfát befizetnie az adóhatóság felé.

Kisebb összegek esetében ez talán nem jelentene jelentős problémát, azonban olyan projektek során, ahol nagyobb összegekről és ennek megfelelően jelentős áfa-teherről van szó, ez komoly károkat okozhatna a vállalkozásnak.

A fordított áfa lényege tehát az, hogy az áfa terheit áthárítják a vevőre. Az eladó ebben az esetben nem számít fel áfát a számlán, hanem jelzi, hogy a tranzakcióra fordított áfa szabályai vonatkoznak. Ezután a vevő köteles az áfát maga megállapítani, bevallani és megfizetni az adóhatóság felé.


Hogyan működik a fordított adózás?


A fordított adózás lépéseit az alábbiak szerint lehet összefoglalni:

1. Számlázás: Az eladó kiállít egy számlát, amelyen feltünteti a termék vagy szolgáltatás nettó értékét, de az áfát nem számolja fel. A számlán fel kell tüntetni, hogy a tranzakció fordított áfás.

2. Áfa megállapítása: A vevőnek kell kiszámítania az alkalmazandó áfát a számlán szereplő összegre.

3. Bevallás és fizetés: A vevő bevallja az áfát az adóhatóság felé, és gondoskodik annak megfizetéséről.

A vevőnek az áfa bevallásakor levonási joga van a befizetett áfa tekintetében, amennyiben jogosult az áfa levonására. Ez azt jelenti, hogy a befizetett áfa összegét levonhatja a saját áfa-kötelezettségéből.


Milyen esetekben alkalmazható a fordított áfa?


A fordított adózást több országban alkalmazzák különböző termékek és szolgáltatások esetében az áfacsalások megelőzése érdekében. Az Európai Unió tagállamaiban például az alábbi területeken gyakori a fordított adózás alkalmazása:


Ismerd meg a fordított adózás módját!


Építőipar: Az építőipari szolgáltatások, mint például az építkezés, felújítás vagy bontás, gyakran tartoznak a fordított adózás alá. Ez azzal magyarázható, hogy az építőiparban gyakoriak az alvállalkozói láncok, ahol az áfa visszaigénylése adócsalásra adhat lehetőséget.


Telekommunikációs szolgáltatások: Egyes országokban a telekommunikációs szolgáltatások, mint a mobiltelefon-szolgáltatások vagy az internet-szolgáltatások, szintén a fordított áfa rendszerébe tartoznak.


Számítástechnikai termékek: Hardverek és szoftverek kereskedelme, különösen nagy értékű IT termékek esetében, mint szerverek és nagy teljesítményű számítógépek.


Nemesfémek: Arany, ezüst és más nemesfémek kereskedelme gyakran esik fordított adózás alá, mivel ezek a termékek könnyen mozgathatók és magas az értékük, ami vonzó lehet az adóelkerülés szempontjából.


Szén-dioxid-kvóták: Az EU-ban a szén-dioxid-kibocsátási kvóták kereskedelme fordított áfás, ami az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának szabályozásához kapcsolódik.


Ingatlan-bérbeadás: Néhány országban az ingatlanok bérbeadása esetében is alkalmazzák a fordított adózást, különösen, ha az ingatlan használatának jellege szerint különleges kezelést igényel.


Bizonyos mezőgazdasági termékek: Néhány helyen a mezőgazdasági termékek bizonyos típusainak kereskedelme is fordított áfa alá eshet, főleg, ha magas a csalás kockázata az adott szektorban.


Értékesített művészeti alkotások és gyűjtői tárgyak: Ezek a termékek gyakran magas értékűek, és vonzóak lehetnek az áfacsalás szempontjából, ezért néhány ország fordított áfát alkalmaz ezek értékesítésekor.


A fordított adózás pontos alkalmazási körülményei és az érintett termékek, szolgáltatások listája országonként eltérhetnek. Ezért fontos, hogy az érintett vállalkozások részletesen tájékozódjanak a helyi adószabályokról, hogy megfelelően tudják kezelni az adózási kötelezettségeiket. Fontos megjegyezni, hogy a fenti lista nem teljes, a fordított áfa alkalmazásának pontos feltételeit az Áfatörvény  142.§-a és a kapcsolódó jogszabályok határozzák meg.


Hogyan működik ez a gyakorlatban?


Tegyük fel, hogy egy építőipari vállalkozó 10 000 000 Ft + áfa összegű építési munkát végez egy magánszemély megrendelő számára. Hagyományos áfa-kezelés esetén a vállalkozó 27% áfát számítana fel a bruttó összegre, így a számla végösszege 12 700 000 Ft lenne.


Fordított adózás esetén a vállalkozó 10 000 000 Ft + áfa felszámítása nélkül állítja ki a számlát, így a számla végösszege 10 000 000 Ft lesz. A megrendelőnek ezt az összeget kell megfizetnie a vállalkozónak. A megrendelő ezután 2 700 000 Ft áfát köteles befizetni az adóhatóságnak.


Fontos: Ez csak egy egyszerűsített példa, a valóságban a fordított áfás ügyletek bonyolultabbak is lehetnek. A pontos szabályokról és kötelezettségekről mindig tájékozódni kell a hatályos jogszabályok alapján, vagy megkeresni egy adótanácsadót.


Ahhoz, hogy a számlázásod a NAV és az Áfatörvény szabályai szerint történjen szükséged van egy megfelelő számlázóra, mely tudja kezelni az összes áfakódot, ennek megfelelően megbirkózik a fordított adózással is.

Érdemes megfontolnod egy vállalatirányítási rendszer bevezetését céged működésébe, mely megkönnyíti a napi munkát és leveszi a terhet kollégáid válláról. Tökéletes választás erre a célra a D4S ERP, mely közvetlen összeköttetésben áll a NAV rendszerével, zavartalanul működik az oda-vissza kommunikáció, tehát nem csak a NAV felé küld számlákat, de a NAV-tól is lehet letölteni például szállítóktól érkező számlákat. Emellett gond nélkül tudja kezelni a fentiekben ismertetett fordított adózást is. Kérd ingyenes bemutatónkat, ahol megismerheted a D4S-t és láthatod miben tudna Neked segíteni, majd pedig demo rendszerünkben tudod tesztelni a saját folyamataidra! Keress minket minél előbb és kezdjük el a közös munkát!