Egy bizonylatból több vagy többől egy - a gyűjtőbizonylatokkal bármi lehetséges!

Minden fontos tudnivaló a gyűjtőbizonylatról

2021.10.05.

Legújabb funkciók részletes bemutatása, mely segít a tökéletes használatban.

A gyűjtőbizonylat egy olyan funkció a D4S ERP-ben, amely segítségével több kiállított bizonylatból készíthetünk egy kapcsolódó gyűjtőbizonylatot, például több szállítólevélből egyetlen vevői számlát, vagy egy bizonylatból több származtatott bizonylatot, például egy vevői rendelésből több szállítólevelet.


Ezzel a funkcióval lehetőség nyílik véglegesített, de nem lezárt rendeléseket utólag is módosítani, a tételeket vagy a mennyiségeket részben felhasználni más bizonylatokon, és az összes kapcsolódó bizonylatot nyomon követni.


Nézd meg a gyűjtőbizonylatokról készített videónkat is, ahol további hasznos tippeket mutatunk be a használatával kapcsolatosan:



A gyűjtőbizonylat a következő bizonylat párokat érinti:


Vevői rendelés – Vevőszámla - Szállítólevél

Vevőszámla - Szállítólevél

Szállítói rendelés - Szállítói számla - Bevételezés

Szállítói számla - Bevételezés

Raktári kiadás - Raktári bevét



Tételek átemelése a gyűjtőbizonylatra


Ha egy gyűjtőbizonylatot szeretnénk kiállítani korábbi bizonylatok tételeiből, többféleképpen is elindulhatunk. Egy új gyűjtőbizonylat készítésével is kezdhetjük, vagy a meglévő bizonylatok kijelölése után is indíthatjuk.


Új gyűjtőbizonylat készítésének menete


Ez hasznos lehet abban az esetben, ha egy gyűjtő számlát kell kiállítani a partnernek az elmúlt hónapban elszállított tételekből (melyek különböző szállítóleveleken szerepelnek), vagy több leadott vevői rendelést egyszerre számlázunk ki.


A gyűjtőbizonylattal lehetőségünk van a tételek mennyiségét megbontani és részmennyiségeket rögzíteni a kapcsolódó bizonylaton. A fel nem használt mennyiség egy következő gyűjtőbizonylaton újra kiválasztható.


Éppen emiatt, hogy lehet rész bizonylatokat készíteni, néhány bizonylat esetében véglegesítés után is lehet módosítani a tételek bizonyos adatait. Egy bizonylat kiállításakor a mentés gomb sorszám nélkül elmenti a bizonylatot, ahogyan alap esetben is. Azonban a tétel bontás funkció bekapcsolása után egy rendelés véglegesítésekor az állapota Módosítható marad, de kap sorszámot.

A vevői rendelések beérkezéskor módosítható állapotúak, ezáltal bármilyen utólagos javítás lehetséges.


Ez azt jelenti, hogy a tétel adatok módosíthatóak lesznek a véglegesítés után is. Új tétel is adható a bizonylathoz, de a partner adatokon nem lehet változtatni.

Mindaddig módosíthatóak a tételek amíg nem készül belőlük kapcsolódó bizonylat. Ebben az esetben az adott sor szürkére változik és nem módosítható tovább.


A bizonylat állapota akkor lesz végleges, ha lezárjuk a bizonylatot a véglegesítés gomb helyén található lezárás gombbal. 

A vevői rendelések listanézetben könnyedén átláthatóak, egy gombnyomással lezárhatók.


Ekkor listanézetben az állapota Lezárt lesz (amennyiben a rendszerbeállításokban az automatizmusok kikapcsolt állapotban vannak).



Gyűjtőbizonylat készítése meglévő bizonylatok kijelölésével


A fent leírt gyűjtő vevőszámla úgy is kiállítható, hogy a korábban véglegesített bizonylatokat kijelöljük a listanézetben és a felugró Vevői számla gombra kattintunk. 
Gyűjtőbizonylatok segítségével testreszabottabbá válik a számlázás!

A rendszer ilyenkor arra is figyel, hogy megegyező partnernek szóló bizonylatokat választottunk-e ki. Amennyiben a partnerek eltérőek, felajánlja a választás lehetőségét, hogy melyik partnernek állítsunk ki gyűjtőbizonylatot.

A gyűjtőbizonylatra automatikusan betöltődnek a kijelölt bizonylatokon szereplő tételek és az azokhoz tartozó mennyiségek, árak, stb.



Kapcsolódó bizonylatok


A gyűjtőbizonylat funkcióval létrehozott bizonylatok esetében a kapcsolódó másik bizonylatokat közvetlenül a listanézetekből is meg lehet nézni. Az adott bizonylathoz kapcsolódó összes bizonylat megjelenik, és a legfontosabb adatok róluk. Itt az egyes bizonylatokon szereplő tételek is láthatóak és többek között azok megnevezése és mennyisége is. 


Minden kapcsolat a bizonylatok között egyszerűen nyomonkövethető!


Kapcsolódó bizonylat készítése tételekből


A tételbontás lényege, hogy egy meglévő bizonylatnak csak bizonyos tételeit, vagy a tételeinek bizonyos mennyiségét rögzítjük egy kapcsolódó bizonylaton. Ehhez a műveleteknél kell kiválasztani a bizonylat létrehozása tételekből lehetőséget.


Könnyedén készíthetünk egy számlából több szállítólevelet, ha partnerünk így kéri.


Például, egy beérkező vevői rendelésből további 3 bizonylat állítható ki, vevői számla, szállítólevél, és szállítói rendelés. Előfordulhat, hogy a rendelésből nem tudunk mindent elszállítani, ilyenkor van lehetőség rész szállítólevelet kiállítani a műveletek segítségével.


További részletesebb leírást találsz D4S rendszereden belül a Felhasználói Kézikönyvben, melyet a Súgóban találsz!